Göran Palm var en förkämpe för en folkligare kultur. Hans dikter kunde läsas av människor utan fil kand i litteraturvetenskap. Han menade att alla hade något att berätta. Han ansåg också att hela landet skall leva. Han reste otroligt mycket, talade med folk, såg med egna ögon och skrev ett verk i fyra delar, Sverige - en vintersaga (nyutgiven i ett band 2017, något nedbantad till 1111 sidor, registret omfattar 17 sidor, dubbla spalter).
Göran Palm startade föreningen Liv i Sverige 1982, Som ger ut böcker där ickeproffs kan publicera sina berättelser. Andra folkbildande böcker som han varit med om att ge ut är serien ”Röster från Skåne” osv till ”Röster från Lappland” (23 vol.) och ”Den svenska högtidsboken”, en ickereligiös ceremonihandbok.
livisverige.org
En nyare förening är Föreningen arbetarskrivare som ger ut antologier, på senare år under redaktion av Victor Estby.
arbetarskrivare.wordpress.com
Tänk så lite man hör talas om dessa böcker. Eller är det inte så?
Desto mer vördnadsfullt mottagande får t.x. Joan Didion när hon ger ut sina anspråksfulla böcker. Medelklasslitteratur?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag visste inte att Föreningen Liv i Sverige fortfarande är - just det, ja! - vid liv. Har trott att det var ett fenomen som försvunnit för länge sen. Men deras hemsida är så intressant att jag funderar på att bli medlem. Och det breda urvalet av publicerade livsöden likaså.
SvaraRadera