måndag 12 december 2016

Dagbok med Högt bland Saarijärvis moar

Dag 1. Jag plockar ner Täälä Pohjantähden alla 1, i översättning av N.B. Stormbom, från hyllan. I och med att boken är tryckt 1965 så är den trådbunden och pärmarna är klädda med klot (cloth, dvs tyg, inte papper), grön klot. Man har också kostat på ett svart titelfält på ryggen. Guldtryck på svart botten. Genast möter vi Jussi som har stora planer på att ta på sig ett livslångt slitsamt arbete, för sin familj nu när han har gift sig. Vi möter också prosten som, störd i sin middagsslummer, faktiskt går Jussi till mötes. Iallafall för stunden, eftersom det inte kostar något. Sedan lägger han sig på sofflocket igen. Där har vi representanter för två samhällsklasser som står mot varandra i Finland. En som arbetar och den andra som skördar. Vi hittar också ordet gräfta, som betyder flåhacka (jaså en sådan!) och undrar om vi skall få många finlanssvenska ord och vändningar i boken.

onsdag 7 december 2016

Thomas Bernhard

Tillägg till Marie-Annes Bernhardiana. Man hittar platsen för Bernhards gård om man söker på Obernathal. Jag är glad att vi valde just Wittgensteins brorson, eftersom den boken innehåller fler ljuspunkter än en del av hans andra rasande böcker.

tisdag 6 december 2016

Litet Thomas Bernhard-lexikon

Här kommer lite googlad information med anledning av alla omnämnda personer, företeelser och platser i "Wittgensteins brorson. En vänskap", som vi kommer att diskutera under årets sista salongsträff. 

Grillparzer, Franz, 1791-1872, Wien. Österrikisk författare och en av 1800-talets stora dramatiker. Studerade juridik i Wien 1807-11, men arbetade senare som informator, hovbibliotekarie och arkivdirektör. Hans författarskap utgick gärna från klassiska och nationalhistoriska motiv.

Nathal/Natal, Österrike, icke att förväxla med den brasilianska eller sydafrikanska orten med samma namn, Thomas Bernhards huvudsakliga bostadsort i boken. Platsen ifråga måste ha bytt namn sedan 1980-talet, då romanen kom ut. Den återfinns inte ens i österrikiska wikipedia, däremot hittar Google ett foto. Se nedan.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ) är en schweizisk dagstidning. Tidningen är landets femte största och har givits ut sedan 1780, då Salomon Gessner grundade den som Zürcher Zeitung. Sedan 1821 har tidningen använt sig av det nuvarande namnet. NZZ är en av de äldsta tyskspråkiga tidningar som fortfarande ges ut.Tidningen har en daglig upplaga på cirka 160 000 exemplar, den internationella utgåvan läses i många länder och den anses som en utpräglad kvalitetstidning. Politiskt sett räknas tidningen som liberal-borgerlig och har kopplingar till det politiska partiet FDP. Liberalerna. Tidningens konservativa stil har under senare tid givit den öknamnet ”Gamla tanten” (Alte Tante) i vissa kretsar.

Wittgenstein, Paul, Sr, 1887-1961, var med stor sannolikhet far till den i boken förekommande Paul Wittgenstein, då han i engelskspråkiga Wikipedia omnämns som "äldre bror till filosofen Ludwig Wittgeinstein" (betr. denne, se särskilda artiklar i Wikipedia, NE m fl). PW senior var en österrikisk konsertpianist, känd för att, trots sitt handikapp - en amputerad högerarm, förlorad i Första världskriget - komponera och framföra nya pianokonserter för enbart vänster hand. Han skapade en helt ny teknik för pedalisering och fingersättning som tillät honom att framföra ackord, som tidigare varit omöjliga för en pianist med endast en hand. På Youtube-länken kan man höra honom spela Ravels pianokonsert för vänster hand: https://www.youtube.com/watch?v=tSxcXdXqLvA .

Wittgenstein, släkten. Dess förmögenhet skapades av den tyskfödde stålindustrimagnaten Karl Wittgenstein, 1847-1913, vars släkt var av judisk härkomst. Han jämfördes ofta med Andrew Carnegie och vid slutet av 1800-talet kontrollerade han ett effektivt monopol av stål- och järnresurser inom det österrisk-ungerska imperiet. På 1890-talet innehade han en av världens största förmögenheter, vilken säkerligen utökades med anledning av upprustningen och det första världskriget. Far till såväl Ludwig samt Paul Wittgenstein Senior.

/Marie-Anne
Faktauppgifterna är hämtade från svenska och engelska Wikipedia samt NE.





Natal i Österrike. Bild från Google.