onsdag 12 februari 2014

1914

Hej!
Jolofanset Gunnar här.
Jag läser Jan Olof Olssons bok 1914 som kom 1964. Han skrev också Den okände soldaten 1914-1918. Den tredje delen, Rivna fanor : människor och händelser kring 1919 kom ofullbordad 1975 efter att Jolo gått bort.
Jolos historieböcker kännetecknas av gedigna historiekunskaper men framför allt av hans intresse för personerna som uppträder i politiken och hans funderingar kring att det kunde ha gått annorlunda. Han vill så gärna att kriget skulle ha undvikits, speciellt som de ledande politikerna och militärerna kring 1914 har så fruktansvärt liten omtanke om människolivet. Han är fascinerad av de oerhört begåvade, storslagna, vältaliga män som styrde stormakterna men domen blir hård över de samma, ansvariga för millioner döda och omätligt lidande. Jag kan inte klandra Jolo för att han spår fel om framtiden. Han tror nämligen att nationalismen har försvunnit från Europa. Nationalismen är en dålig 1800-talside som kostat åtminstone 50 millioner människoliv på 1900-talet. Det faller sig ganska naturligt att tro att man inte kan fortsätta på den vägen, att vi i stället för den primitiva nationalismen skulle vara entusiastiska för europeiskt samarbete. Nähä, det verkar inte så.
En koncentrerad faktabok om första världskriget är: Världskriget 1914-1918 / av A.J.P. Taylor, urgiven 1967, men i år utkommer väl nya böcker i ämnet krigshistoria som har blivit en löjligt dominerande hylla i bokhandeln vid sidan av mat och trädgård.
Godnatt

2 kommentarer:

  1. Med anledning av hundraårsminnet av Det Stora Krigets utbrott föreslår jag att vi till nästa träff läser en roman med detta som huvudmotiv. Inget svenskt pekoral med medelålders män, som struttar omkring i lantvärnsmössor, utan en skildring från de som verkligen var där - i Flanderns skyttegravar, vid Gallipoli, i de första stridsflygplanen etc. Klassikern här är ju Remarques "På västfronten intet nytt", men det finns flera läsvärda titlar, som t ex "Farväl till vapnen". Jag kommer med förslagslista och hoppas på bifall från flera av er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns också engelska gentlemän som inte undandrog sig skyttegravarna. Några överlevde, t.ex. Siegfried Sassoon (När vi red efter räv. Vi föll in i ledet. Åter i tjänst). Robert Graves (Farväl till alltihop). På köpet får man en hel del om rävjakt och interiörer från överklassen.

      Radera