måndag 7 januari 2013

Försvar för Mo Yan

Jag har läst att ett försvar för Mo Yan finns publicerat i decembernumret av tidskriften Cora (MAG P 777). Skulle någon ickepensionär vilja se efter om det numret har anlänt till sub? Det har ju kallats skandal att Mo Yan har fått nobelpriset men jag tycker att Herta Müller och den kände kinesiske exilförfattaren ... (hrrm) inte är opartiska, de lever i exil och då har man ingen förståelse för att man kan välja att stanna och verka inom systemet. Jag tror att det finns dramatiska exempel från den nazistiska ockupationen av Danmark. Man har en viss position och måste då i viss mån samarbeta med tyskarna, men i hemlighet gör man allt man kan för sina landsmän och samtidigt hindrar man en värre person att inneha posten ifråga. Det kan vara livsfarligt, någon blev nog lite förhastat dödad av motståndsrörelsen. Hur som helst är det inte en helt okomplicerad fråga hur en författare i i Kina skall bete sig med hedern i behåll. Hur stora fordringar har vi rätt att ställa?

1 kommentar:

  1. Tyvärr, Gunnar och ni andra, decembernumret av CORA fanns inte på plats i magasinet, plan 2! Att döma av den lilla befintliga högen, så verkar tidskriften ifråga anlända med lååång eftersläpning. Annars ligger det mycket i vad Gunnar skriver. Frågan om "regimkritik" är inte helt enkel och ensidig, och vi som bebor ett land med (någorlunda) fri yttranderätt bör inte sätta oss till doms över medborgare i andra länder.

    Besides, vad är inte "Vitlöksballaderna" om inte just en uppgörelse med ett samhälle, som sviker, bedrar och misshandlar? Om än i en historisk förklädnad från 1980-talet.

    SvaraRadera