tisdag 11 juni 2019

Sommaruppehåll



Sjöviste på Vätö, juni 2019.

Nu gör Salongen sommaruppehåll fram till den 18 september, då vi ses i föreningslokalen på Gärdet klockan 17.00. Som sommarlektyr har vi valt två olika titlar: "Marie. En roman om Madame Tussauds liv" och "De små tingens gud". Det handlar således om Frankrike under revolutionen och skräckväldet samt Indien, ett hittills förbisett litterärt område.

Läs och njut, och hoppas vi får en fin sommar med ömsom sol och ömsom regn, växtligheten till fromma!

Väl mött när löven börjar gulna i september!

/Marie-Anne








fredag 7 juni 2019

Drastiska skrönor från Österlen



Sture Lagerwall i titelrollen och Frank Sundström som
stinsens Eli iden första filmatiseringen från 1936. Bild
från Svensk Filmdabatas.


Fritiof Nilsson Piratens (1895-1972) debutbok från 1932 har filmats i två omgångar, första gången redan 1936, och med en rad dåtida kända storheter i rollbesättningen. Sen dröjde det ända till 1968, då Bengt Lagerkvist, uppmuntrad av succén med "Hemsöborna" några år tidigare, gjorde en TV-serie i fem delar av romanen. Den här gången spelades Bombi Bitt av en ung Stellan Skarsgård och Eli av Reiner Albrecht. Jag har sett båda versionerna - varav den första i svartvitt - och jag måste säga att Sture Lagerwall faktiskt överträffade sin senare kollega i rolltolkningen. Inte bara för hans naturliga rödhårighet; han var exakt så övertygande otämjd och smart som bokens Bombi Bitt. "Streetsmart", kallar man det idag. Vad skulle det kallats på Österlenska landsbygden kring förra sekelskiftet? "Rural smart"?

Speciellt minns jag scenen i kyrkan, då Bombi Bitt flyr prästens tacksägelser, springande utmed altargången och med de tomma skorna kvar framför altarringen. - "Varför använde han inte Vollsjö-tofflor?" fnissade jag. - "Då hade han fått dem med sig!"

Det var nämligen i Vollsjö socken, Färs härad,  som Bombi Bitts skapare föddes, växte upp och förmodligen upplevde de äventyr som han återger i de tre böckerna om Bombi Bitt. Med viss förvåning konstaterar man att han så småningom blev utexaminerad jurist, satt ting i Eslöv, arbetade på en advokatbyrå i Stockholm och drev under åren 1921-1931 en egen byrå i Tranås. En framgångssaga, med andra ord, men hur gick det för förebilden till Bombi Bitt? undrar läsaren.

Kanske de efterföljande romanerna "Bombi Bitt och Nick Carter" (1946) och "Bombi Bitt och hans mor" (postumt utgiven 1974) kan ge en vink om det. 

Och så undrar jag om den lagfarne advokaten satt på sin byrå i Tranås, suckande över lagparagrafer och krävande klienter, och önskade sig tillbaka till de vilda äventyren på Österlen under sin ungdom. Det känns mycket troligt. 

Vi diskuterar denna klassiker vid vårens sista träff den 10 juni. Någon som medför spettekaka?

/Marie-Anne



Skulptur av Jonas Högström vid Piraten-museet i Vollsjö.