fredag 9 augusti 2024

Demokratins problem

Hur gör man om en majoritet inte vill ha demokrati? kunde man fråga sig på 30-talet när det såg mörkt ut. Den karismatiska ledaren man väljer leder landet mot avgrunden, fattigdom, nöd, krig. Då, sent omsider, kanske man tänker att det vore bra att få välja en annan regim (demokrati). Men det får man inte. 
Där är vi inte idag i västerlandet! Högerextremisterna har ingen majoritet. Ett exempel är Frankrike som tog sig samman i senaste valet. De högerextrema får orimligt inflytande dels på grund av valsystemens konstruktion, dels på grund av högerpartiernas självdestruktiva anpassning till extremisterna.
Sinclair Lewis skrev en bok för att varna amerikanerna. Långt senare har Philip Roth skrivit en bok om hur antisemiten Charles Lindbergh valdes till president 1940 (Konspirationen mot Amerika) med fokus på hotet mod judar. Sinclair Lewis är mer journalist än skönlitterär författare och när man läser boken nu, utan att känna till äldre amerikansk politik så kan man skumma igenom alla namn som dyker upp. (Eller kan man passa på och googla några av de mer kända).
Jag tycker det är intressant att läsa hur en liberalt lagd människa instinktivt, i kropp och själ, känner motvilja mot de auktoritära politikerna. Efterhand tillkommer mer handfast kritik mot deras hyckleri, lögner och våldsbenägenhet. Och resten av folket? folk i allmänhet? Ja det är förstås blandade reaktioner, men säkert är att det inte finns någon majoritet för våld och förtryck. Men människor behöver varnas och upplysas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar